Οι συναλλαγές στον χώρο της κρυπτογράφησης χωρίς πιστωτική κάρτα.

Οι συναλλαγές στον χώρο της κρυπτογράφησης χωρίς πιστωτική κάρτα.

Τα ψηφιακά νομίσματα στις μέρες μας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή ως τρόπος πληρωμής λόγω των απίστευτων πλεονεκτημάτων που προσφέρουν έναντι του φυσικού χρήματος. Πολύ σύντομα τα ψηφιακά αυτά νομίσματα θα κυριαρχήσουν στον οικονομικό κόσμο. 

Το πιο γνωστό ψηφιακό νόμισμα αυτή τη στιγμή είναι το Bitcoin, το οποίο ξεκίνησε το 2009 από μια μυστηριώδη οντότητα που ονομάζεται Satoshi Nakamoto και έχει κυριαρχήσει στον χώρο της κρυπτογράφησης.

Βασιζόμενοι στην αυξανόμενη αποδοχή του bitcoin και άλλων εικονικών νομισμάτων, πολλές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να προσφέρουν υπηρεσίες σχετικές με τις πληρωμές που πραγματοποιούν και λαμβάνουν πληρωμές σε κρυπτογράφηση.

Ένα βασικό στοιχείο του bitcoin είναι η αποκεντρωμένη κατάστασή του, που σημαίνει ότι δεν ελέγχεται ούτε ρυθμίζεται από καμία κεντρική αρχή. Αυτό το ξεχωρίζει αμέσως από τα νομίσματα fiat. Οι πληρωμές μέσω Bitcoin υποβάλλονται σε επεξεργασία μέσω ενός ιδιωτικού δικτύου υπολογιστών που συνδέονται μέσω ενός κοινόχρηστου καθολικού. Κάθε συναλλαγή καταγράφεται ταυτόχρονα σε ένα "blockchain" το οποίο είναι δημόσιο. Το Bitcoin βασίζεται στην τεχνολογία peer-to-peer και βασίζεται στο blockchain και την κρυπτογραφία που το εξασφαλίζει, χωρίς καμία εποπτεία τρίτων.

Κατά την πραγματοποίηση συναλλαγής bitcoin, δεν είναι απαραίτητο να παρέχετε προσωπική ταυτότητα, όπως το όνομα και τη διεύθυνσή σας.

Αντίθετα, οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες απαιτούν από τον αγοραστή να εξουσιοδοτεί αποτελεσματικά τον πωλητή να "τραβήξει" μια πληρωμή από τον λογαριασμό του, περνώντας μέσω ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών στη διαδικασία. Για παράδειγμα, μια τυπική συναλλαγή Visa περιλαμβάνει τέσσερα μέρη: τον έμπορο, τον αγοραστή (το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που επιτρέπει πληρωμές στον έμπορο), τον εκδότη (τράπεζα του κατόχου της κάρτας) και τον μεμονωμένο κάτοχο της κάρτας.

Το πιο ευνοϊκό όφελος που προσφέρει το bitcoin είναι ένα πολύ φθηνότερο τέλος συναλλαγής που είναι περίπου λιγότερο από 1%. Από την άλλη πλευρά, είναι πολύ γνωστό ότι κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται με πιστωτική κάρτα έχει χρέωση που κυμαίνεται μεταξύ 3–4%.

Στο δίκτυο bitcoin, το κόστος συναλλαγής εξαρτάται από τον αριθμό των διευθύνσεων που συμμετέχουν στις συναλλαγές, ενώ το τέλος συναλλαγής της Visa και της MasterCard εξαρτάται από το ποσό που αποτελείται κάθε συναλλαγή, η οποία με τη σειρά της κάνει ένα δαπανηρό εγχείρημα.

Είναι γεγονός ότι το άνοιγμα νέου λογαριασμού ή η λήψη πιστωτικής κάρτας συνεπάγεται μια μακρά διαδικασία επαλήθευσης. Στον κόσμο της κρυπτογράφησης, δεν υπάρχει περίοδος αναμονής, οι συναλλαγές μπορούν να γίνουν αμέσως μετά τη λήψη της εφαρμογής ή τη δημιουργία ενός πορτοφολιού χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό ή μπορείτε να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό σε έναν πάροχο υπηρεσιών πορτοφολιού cloud.

Οι συναλλαγές Bitcoin πραγματοποιούνται χρησιμοποιώντας μια ανώνυμη αλφαριθμητική διεύθυνση, η οποία αλλάζει με κάθε συναλλαγή και ένα ιδιωτικό κλειδί. Οι πληρωμές μπορούν επίσης να γίνουν σε κινητές συσκευές χρησιμοποιώντας κωδικούς γρήγορης απόκρισης (QR).

Οι συναλλαγές Bitcoin είναι μη αναστρέψιμες και μπορούν να επιστραφούν μόνο από τον παραλήπτη - μια βασική διαφορά από τις συναλλαγές με πιστωτική κάρτα που μπορούν να ακυρωθούν. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επιστροφές χρημάτων για τους εμπόρους κατά τη λήψη πληρωμής μέσω bitcoin. Η επιστροφή χρημάτων είναι η απαίτηση από τον πάροχο πιστωτικών καρτών για τον λιανοπωλητή για την κάλυψη τυχόν απώλειας από μια δόλια ή αμφισβητούμενη συναλλαγή. 

Για τους εμπόρους, τα πλεονεκτήματα της λήψης bitcoin είναι προφανή. Οι πληρωμές που πραγματοποιούνται χρησιμοποιώντας το εικονικό νόμισμα εξοικονομούν ουσιαστικά τις χρεώσεις επεξεργασίας και εξαλείφουν τον κίνδυνο επιστροφής χρημάτων. Για τους αγοραστές, τα πλεονεκτήματα της πληρωμής με bitcoin περιλαμβάνουν μεγαλύτερη απλότητα στην πραγματοποίηση της συναλλαγής, την ανωνυμία του χρήστη, χωρίς διακοπές από μεσάζοντες και πολύ χαμηλά τέλη συναλλαγής. 

 


Print