fbpx

Η συγγραφέας Δέσποινα Καρπαθίου, με αφορμή την  είσοδο του COVID-19 στην Ελλάδα, εξέφρασε τις απόψεις της σχετικά με την επιρροή της κρυπτογράφησης στην χώρα, μέσω ενός άρθρου που δημοσιεύθηκε στο Greek City Times.

Κατά την τελευταία δεκαετία, η Ελλάδα έχει κατακτήσει το επίκεντρο των ειδήσεων όσον αφορά την διάσωση από την ΕΕ, κερδίζοντας όλο και περισσότερο τη φήμη παγκοσμίως ως «εξασθενημένη οικονομία», αυξανόμενα χρέη, χαμηλότερες συντάξεις, συνεχιζόμενη υψηλή ανεργία μεταξύ των νέων και πόλωση στην πολιτική και την ηγεσία, αφήνοντας πολλούς Έλληνες απογοητευμένους με τα ισχύοντα συστήματα.

Η Ελλάδα δέχεται επίσης επίθεση από την Τουρκία, με συνεχείς απειλές από τον γείτονά της για τις συνεχιζόμενες διαμάχες στις περιοχές πλούσιες σε αέρια και πετρέλαια στην Ανατολική Μεσόγειο. Με την είσοδο του COVID-19 ήρθε ακόμα ένα πλήγμα για την Ελλάδα, εκεί όπου πονάει περισσότερο, την τουριστική της βιομηχανία.

Η Ελλάδα είχε πάνω από  31 εκατομμύρια τουρίστες που εισήλθαν στη χώρα το 2019, με τους αριθμούς να μειώνονται δραστικά φέτος λόγω του COVID-19. Για μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τουριστική βιομηχανία της, η μελλοντική Ελλάδα δεν μπορεί απλώς να βασιστεί στον τουρισμό για να διατηρήσει οικονομικά την πρόοδο της. Χρειάζεται ένα άλλο μέσο νομίσματος, ειδικά με το ευρώ να πέφτει συνεχώς σε νέα χαμηλά.

Στα τέλη του 2019, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε αμετάκλητα ότι «θα απαιτούσε ψηφιακές φορολογικές αποδείξεις από όλους τους πολίτες της», σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει αλλιώς τις μη ανιχνεύσιμες συναλλαγές σε μετρητά. Δεν είναι μυστικό ότι οι Έλληνες λατρεύουν να χρησιμοποιούν μετρητά για τα πάντα.

Το CoinDesk  ανέφερε ότι «Αυτά τα επιπλέον τραπεζικά μέτρα θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις κατώτερες και μεσαίες τάξεις που βασίζονται στις ελληνικές τράπεζες για τις καθημερινές τους συναλλαγές, όχι τους πλούσιους, που αποθηκεύουν το μεγαλύτερο μέρος του συλλογικού τους πλούτου σε ξένες τράπεζες.»

Πολλοί οικονομολόγοι και αναλυτές έχουν καταδικάσει την αυξανόμενη εξάρτηση της Ελλάδας από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Πολλοί οικονομικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι αυτό θα οδηγήσει σε καταστροφικά ζητήματα ταμειακών ροών για τη συρρικνούμενη μεσαία τάξη της Ελλάδας, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, βασίζεται σε μετρητά οδηγώντας μια μεγαλύτερη σφήνα μεταξύ των εξαιρετικά πλούσιων και των μειονεκτούντων ατόμων. Με λίγα λόγια, οι νέοι τραπεζικοί κανόνες που στοχεύουν στη μείωση της χρήσης μετρητών, καταλήγουν να βλάπτουν μόνο τον φτωχό πληθυσμό της Ελλάδας.

Έτσι, με τους νέους κανόνες ήρθαν και προβλήματα. Και τα προβλήματα χρειάζονται λύση. Με ένα frappe στο ένα χέρι και ένα smartphone στο άλλο, ο συνετός Έλληνας έπρεπε να βρει έναν τρόπο γύρω από αυτούς τους νέους κανόνες. Έτσι, ξεκίνησε το ενδιαφέρον για την κρυπτογράφηση. Αλλά σε μια όλο και πιο ασταθή οικονομία, μπορεί η κρυπτογράφηση να βοηθήσει πραγματικά την Ελλάδα;

Ρωτήστε τον μέσο Έλληνα πολίτη τι είναι το Bitcoin και είναι πιθανό να φανεί λίγο μπερδεμένος. Ο μέσος Έλληνας πολίτης δεν θα ξέρει καν τι είναι η κρυπτογράφηση. Η Ελλάδα υστερεί στην τεχνολογική κατάρτιση, κατατάσσοντας την στην 3η θέση από το τέλος στην λίστα,  σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Πολλοί Έλληνες δεν ξέρουν πώς να επενδύσουν τα χρήματά τους, πόσο μάλλον να σώσουν τα χρήματά τους. Η συνεχιζόμενη χρηματοπιστωτική κρίση έφερε αυτό το ζήτημα σε νέο φως. Λοιπόν, τι οδήγησε τον ελληνικό λαό να αρχίσει να ενσωματώνει το ψηφιακό νόμισμα στη ζωή του; Διαβάσατε ήδη τον λόγο του γιατί, αλλά ας δούμε πιο βαθιά.

Ο Έλληνας επιχειρηματίας τεχνολογίας Ανδρέας Μ. Αντωνόπουλος το εξηγεί έτσι. Σε μια πολύ δημοσιευμένη συνέντευξη με το  Garden of Crypto , δήλωσε ότι «όταν οι ελληνικές τράπεζες έκλεισαν στη μέση της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2015, το κοινό αναζήτησε μια ασφαλή εναλλακτική λύση στο Διαδίκτυο, ξεκινώντας την κρυπτογράφηση στην Ελλάδα. Έτσι, η κρυπτογράφηση έγινε καταφύγιο για περιουσιακά στοιχεία καθώς οι τράπεζες έγιναν πιο ασταθείς και λιγότερο ασφαλείς για την αποθήκευση περιουσιακών στοιχείων».

Παρόμοια με πολλές άλλες οικονομίες στη σύγχρονη αρένα χρηματοδότησης, χώρες όπως η Βενεζουέλα και η  Ζιμπάμπουε  έχουν αρχίσει «να χρησιμοποιούν την κρυπτογράφηση ως μια μορφή αντίστασης σε μια οικονομία που βυθίζεται σε διαμάχες, διαφθορά και χρέος», δήλωσε ο κ. Αντωνόπουλος.

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, το  Bitcoin.com  ανέφερε ότι «το ενδιαφέρον για την κρυπτογράφηση από ελληνίδες γυναίκες είχε αυξηθεί 163,67 τοις εκατό».

Αυτό ήταν το υψηλότερο ποσοστό σε όλη την Ευρώπη στη συγκεκριμένη μελέτη. Ο αριθμός των ΑΤΜ Bitcoin στην Ελλάδα αυξήθηκε επίσης σε τουλάχιστον πέντε σε όλη τη χώρα.

Με το ποσοστό ανεργίας της Ελλάδας να βρίσκεται  στο 17 τοις εκατό  και η τρέχουσα πανδημία να μην φαίνεται ότι θα εξαφανιστεί μαγικά σύντομα, πολλοί Έλληνες αρχίζουν να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για το τρέχον χρηματοοικονομικό σύστημα. Συνεχίζουν να αναζητούν επενδυτικές λύσεις σε ψηφιακά νομίσματα. Υπάρχουν ομάδες στο Facebook, όπως το  Bitcoin Community Greece  και το Cryptocurrency Greece, που έχουν ως στόχο να εκπαιδεύσουν τον ελληνικό πληθυσμό σχετικά με τις «επενδυτικές ευκαιρίες σε κρυπτογράφηση». Αυτές οι ομάδες έχουν αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα, με το Bitcoin Community Greece να έχει σχεδόν 5000 μέλη μέχρι σήμερα.

Συμπερασματικά, αυτό δείχνει ότι οι Έλληνες παίρνουν την κρυπτογράφηση πολύ πιο σοβαρά από τότε που άρχισε να κερδίζει δημοτικότητα στο ύψος της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2014. Θα μπορούσε αυτό να οδηγήσει σε πιθανή θεραπεία από την ασθένεια της Ελλάδας με το χρέος; Η συνεχιζόμενη διάσωση από την ΕΕ, ενσωματωμένη με κρυπτογράφηση, θα μπορούσε ενδεχομένως να δει την Ελλάδα να βελτιώνεται οικονομικά με την πάροδο του χρόνου.