fbpx

Οι αγορές κρυπτονομισμάτων είναι τόσο απρόβλεπτες και ταραχώδης όσο ο καιρός, αναφέρει ο Jay Hao, Διευθύνων Σύμβουλος της OKEx. Tο BTC ξυπνήθηκε ξαφνικά, έκανε την έκρηξη μέςχρι και τα 12.000 δολαρια και σημείωσε αύξηση 20% τις τελευταίες επτά ημέρες.

Μια απότομη ζήτηση για alts

Με τις σημαντικές αυξήσεις των altcoins τις τελευταίες εβδομάδες, πολλοί αναλυτές εικάζουν για το εάν έφτασε τελικά το “Alt Season”. Σημαντικά νομίσματα όπως το LINK αυξήθηκαν κατά 95% σε μία εβδομάδα και το DOGE διπλασίασε την αξία του σε λίγες μέρες. Με το Bitcoin να εξασθενεί σε ένα βαρετό πλάγιο εύρος συναλλαγών για δύο μήνες, οι έμποροι στρέφουν σαφώς το ενδιαφέρον τους αλλού.

Τα tokens που είναι κλειδωμένα σε εφαρμογές DeFi αυξήθηκαν στα από 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια από τις 29 Ιουλίου. Αστρική ανάπτυξη, θεωρώντας ότι έφτασε τα πρώτα 1 δισεκατομμύρια δολάρια τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Αυτό οδήγησε σε μεγάλες κερδοσκοπίες, κέρδη γύρω από τα διακριτικά DeFi και, ίσως, λίγο υπερβολική διαφημιστική εκστρατεία.

Καθώς πολλά από τα σημαντικότερα διακριτικά DeFi συμπεριλαμβανομένων των Chainlink, Kyber Network, Compound και Aave καταγράφουν διορθώσεις αυτήν την εβδομάδα, φαίνεται ότι οι έμποροι παίρνουν τα κέρδη και τα επαναφέρουν στο Bitcoin δημιουργώντας ισχυρές ροές κεφαλαίου. Η πτωτική τάση στην απόδοση των περισσότερων μεγάλων altcoins τις τελευταίες 48 ώρες φαίνεται σίγουρα να το ενισχύει.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Συχνά, όταν αναλύουμε το Bitcoin και την κατεύθυνση που μπορεί να ακολουθήσει, μπορούμε να πάρουμε ενδείξεις από προηγούμενα δεδομένα. Αυτό το τελευταίο ράλι Bitcoin μοιάζει πολύ με αυτό του 2019. Στην πραγματικότητα, η τελευταία φορά που η μεταβλητότητα του Bitcoin ήταν τόσο επίπεδη και κλειδώθηκε σε ένα επίμονο εύρος συναλλαγών ήταν τον Απρίλιο του 2019 – λίγο πριν κάνει μια τεράστια έξοδο.

Τον Απρίλιο του 2019, το BTC διαπραγματεύτηκε μεταξύ 4.800 και 5.300 $ πριν τελικά ξεπεράσει και έφτασε τα 13.000 $ μέχρι τον Ιούλιο του 2019. Αυτή τη φορά, όμως, με την τεράστια δυναμική της DeFi και την αυξανόμενη απειλή του πληθωρισμού fiat, φαίνεται ότι αυτό το ράλι θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από αυτό του 2019.

Αύξηση του χρυσού

Το εκρηκτικό ράλι του Bitcoin έρχεται την ίδια στιγμή που ο χρυσός έφτασε στην υψηλότερη τιμή από το 2011 και κατέγραψε ένα νέο ρεκόρ όλων των εποχών. Τη προηγούμενη Δευτέρα, ο χρυσός έφτασε τα 1.944 δολάρια ανά ουγγιά, ξεπερνώντας τις επιδόσεις του 2011 και σημείωσε αύξηση έως και 27%. Το Silver έδωσε επίσης μια εντυπωσιακή απόδοση καθώς ανέβηκε άλλο 6% και κέρδισε το επταετές υψηλό της περασμένης εβδομάδας στα 24,21 $ την ουγγιά.

Καθώς οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο ανησυχούν για την οικονομική ανάκαμψη και τον κίνδυνο που σχετίζεται με τις αγορές μετοχών, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι συρρέουν σε παραδοσιακά αποθέματα για καταφύγιο. Και τώρα φαίνεται ότι η αφήγηση του Bitcoin ως ψηφιακού χρυσού αποδεικνύει την αξία της για άλλη μια φορά καθώς αποσυνδέεται από το χρηματιστήριο και λάμπει ως ένα σκληρό πλεονέκτημα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το τελευταίο ράλι του Bitcoin έχει ξεπεράσει αυτό του χρυσού, ακόμη και αν δεν έχει φτάσει σε ένα νέο υψηλό όλων των εποχών. Το Bitcoin παραμένει το καλύτερο ενεργητικό της δεκαετίας και σήμερα καταγράφει κέρδη άνω του 55%.

Πτώση του δολαρίου

Το επικό ξεμπλοκάρισμα του Bitcoin φαίνεται να τροφοδοτήθηκε περαιτέρω από μια σχεδόν χαμηλή πτώση δύο ετών του δολαρίου. Καθώς η αγοραστική δύναμη του δολαρίου αρχίζει να μειώνεται εν μέσω σχεδίων για περαιτέρω πληθωρισμό της προσφοράς χρήματος, οι τιμές αυξάνονται. Και οι άνθρωποι αρχίζουν να παρατηρούν!

Θα συνεχιστεί;

Αν κάποιος μπορούσε να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα με βεβαιότητα, θα ήταν πολύ πλούσιος, ιδίως δεδομένης της φύσης της οικονομικής καταιγίδας που περιστρέφεται γύρω μας που προκαλείται από εντάσεις μεταξύ παγκόσμιων υπερδυνάμεων, εξαντλητικές οικονομικές προοπτικές και πανδημία που ξεφεύγει από τον έλεγχο.

 • Είναι απολύτως πιθανό όλες οι αγορές να υποστούν ένα ακόμη πλήγμα ανάλογα με τη σοβαρότητα του «δεύτερου κύματος» ή τη βιωσιμότητα ενός εμβολίου. Είναι επίσης πιθανό ότι αυτή η νέα αγορά ταύρων Bitcoin έχει πραγματικά ισχυρές βάσεις και δοκιμάζουμε τα υψηλότερα επίπεδα του 2017 ή και ακόμα, τα διαπερνάμε.

Τα σημάδια είναι σίγουρα ενθαρρυντικά. Το BTC ανέκαμψε από μόνο του χωρίς πακέτο τόνωσης από κανέναν, καθώς τα νομίσματα fiat κατακλύζονται μετά από τρισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον ρευστότητας.


 • Κρυπτονομίσματα ως επένδυση
Μέχρι πρόσφατα, ο χρυσός, το ασήμι κλπ ήταν διαδεδομένα μέσα αποθήκευσης αξίας. Αρκετοί άνθρωποι εμπιστευόντουσαν περισσότερο τα μέταλλα παρά κάποιο νόμισμα όπως ευρώ ή δολάριο, γιατί τα μέταλλα υπάρχουν σε πεπερασμένες ποσότητες. Λόγω αυτού, δύσκολα θα χάσουν την αξία τους, σε αντίθεση με τα fiat νομίσματα που «τυπώνονται» κατά βούληση και δεν έχουν κάποιο αντίκρισμα.Τα προβλήματα με τον χρυσό και τα μέταλλα γενικότερα είναι πολλαπλά:
 1. Είναι δύσκολα στην αποθήκευση. Αν διατηρούμε ποσότητες χρυσού, χρειαζόμαστε κι ένα χώρο για να τις αποθηκεύσουμε με ασφάλεια.
 2. Δεν είναι εύκολα στην ανταλλαγή. Στην εποχή μας είναι αδύνατο να πληρώσουμε με χρυσό στις συναλλαγές μας και πόσο μάλλον όταν οι συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά.

Το Bitcoin και γενικότερα τα κρυπτονομίσματα, εκτός από συστήματα συναλλαγής μας δίνουν τη δυνατότητα ν’ αποθηκεύσουμε σε αυτά αξία. Και μάλιστα μια αξία που μπορούμε ανά πάσα στιγμή να την ανταλλάξουμε, κάτι που είναι πρωτόγνωρο για όσους έχουν συνηθίσει στην ιδέα των πολύτιμων μετάλλων. Τα κρυπτονομίσματα μοιράζονται κάποια από τα θετικά χαρακτηριστικά των μετάλλων, χωρίς όμως να έχουν τα αρνητικά τους. Συγκεκριμένα:

 1. Κάθε κρυπτονόμισμα έχει (συνήθως) συγκεκριμένο αριθμό συνολικών νομισμάτων που θα δημιουργηθούν.
 2. Η παραγωγή των νομισμάτων γίνεται με προκαθορισμένο τρόπο κι όχι κατά βούληση όπως στα fiat νομίσματα.
 3. Η αξία που αποθηκεύουμε σε ένα κρυπτονόμισμα είναι άμεσα «ανταλλάξιμη» και μάλιστα Online.
 4. Μπορούν να διαιρεθούν σε πολλές υποδιαιρέσεις (συνήθως 8 δεκαδικά ψηφία ή περισσότερα).
 5. Είναι εξαιρετικά απλή η αποθήκευσή τους.
 6. Η αποθήκευσή τους μπορεί (και πρέπει) να προστατεύεται με κωδικό.
 7. Μπορούμε να έχουμε αντίγραφα ασφάλειας.

Οι παραπάνω λόγοι καθιστούν τα κρυπτονομίσματα δελεαστικά στην αποθήκευση αξίας σε αυτά. Επιπλέον, επειδή η αξία τους προσδιορίζεται αποκλειστικά από το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, όσο περισσότεροι άνθρωποι θα ανακαλύπτουν τα πλεονεκτήματά τους, τόσο θ’ αυξάνεται η ζήτηση κι άρα η αξία τους.

 • Τα παραπάνω είναι τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί ένας επενδυτής από την επένδυσή του. Για αυτό κι έχουν δει το φως της δημοσιότητας άρθρα όπως αυτό που προβλέπουν πως η αξία του Bitcoin θα αυξηθεί με γεωμετρικούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια.
 • Αλλά η αύξηση της αξίας του Bitcoin δεν είναι ο μόνος λόγος που οι επενδυτές στρέφονται σε αυτό. Ένας ακόμα λόγος που το επιλέγουν είναι για ν’ αντισταθμίσουν τις ζημιές από τις παραδοσιακές επενδύσεις. Σύμφωνα με άρθρο του CNBC, οι επενδυτές θα πρέπει να στραφούν στο Bitcoin και στις εκτός ΗΠΑ αγορές.

Γίνεται λοιπόν σαφές πως τα κρυπτονομίσματα μπορούν και ήδη χρησιμοποιούνται για επενδυτικούς σκοπούς, αρκεί να τηρούμε κάποιους πολύ βασικούς κανόνες.

 • Δεν επενδύουμε ποτέ περισσότερα από όσα αντέχουμε να χάσουμε
 • Πρέπει να λειτουργούμε με σχέδιο κι όχι παρορμητικά ή ν’ ακολουθούμε το πλήθος
 • Το συναίσθημα είναι ο χειρότερος εχθρός ενός επενδυτή
 • Ενημερωνόμαστε από πολλές και διαφορετικές πηγές πριν επενδύσουμε
 • Αν κάτι μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό, το ψάχνουμε ακόμα περισσότερο
 • Έχουμε πάντα τον έλεγχο των κρυπτονομισμάτων μας – Δεν αφήνουμε ποτέ μεγάλα ποσά σε ανταλλακτήρια ή υπηρεσίες τρίτων
 • Φροντίζουμε για την ασφάλεια των υπολογιστικών συστημάτων μας
 • Διατηρούμε αρχείο κωδικών καθώς και σημειώσεις
 • Backup – Backup – Backup και… Backup!

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές πιστεύουμε πως θα βγει κερδισμένος, οποιοσδήποτε χρησιμοποιήσει κάποιο κρυπτονόμισμα ως επένδυση.