fbpx

Το νέο νομοσχέδιο «θα τερματίσει την κρυπτογράφηση χωρίς εγγύηση σε συσκευές, πλατφόρμες και συστήματα», αναφέρει η ανακοίνωση της επιτροπής.

showthumb

«Οι τρομοκράτες και οι εγκληματίες χρησιμοποιούν συνήθως την τεχνολογία, είτε σε smartphone, μέσω εφαρμογών ή άλλων μέσων, για να συντονίσουν και να επικοινωνήσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες», δήλωσε ο γερουσιαστής Graham.

Ισχυρίζεται, ότι η επιβολή του νόμου δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση σε «ζωτικές πληροφορίες» σε πολλές πρόσφατες «τρομοκρατικές υποθέσεις και σοβαρές εγκληματικές δραστηριότητες», ακόμη και μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης.

Ο γερουσιαστής Cotton επεσήμανε… «Η αυξανόμενη εξάρτηση των τεχνολογικών εταιρειών στην κρυπτογράφηση έχει μετατρέψει τις πλατφόρμες τους σε μια νέα, παράνομη παιδική χαρά εγκληματικής δραστηριότητας»,προσθέτοντας:«Αυτό το νομοσχέδιο θα διασφαλίσει ότι η επιβολή του νόμου θα έχει πρόσβαση σε κρυπτογραφημένο υλικό με ένταλμα που βασίζεται σε πιθανή αιτία και θα βοηθήσει στον τερματισμό της άγριας Δύσης του εγκλήματος στο Διαδίκτυο.»
Το νομοσχέδιο «επιτρέπει επίσης στον Γενικό Εισαγγελέα να εκδίδει οδηγίες σε παρόχους υπηρεσιών και κατασκευαστές συσκευών να αναφέρουν σχετικά με την ικανότητά τους να συμμορφώνονται με τις δικαστικές εντολές, συμπεριλαμβανομένων των χρονοδιαγραμμάτων εφαρμογής», αποκαλύπτει η ανακοίνωση της επιτροπής.

«Η κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη για την αποζημίωση του παραλήπτη μιας οδηγίας για το λογικό κόστος που προκύπτει από τη συμμόρφωση με την οδηγία.»Επιπλέον, η επιτροπή σημείωσε ότι το νομοσχέδιο «Προωθεί τεχνική και νόμιμη εκπαίδευση πρόσβασης και παρέχει βοήθεια σε πραγματικό χρόνο» και «κατευθύνει τον Γενικό Εισαγγελέα να δημιουργήσει διαγωνισμό βραβείων για να απονείμει στους συμμετέχοντες που δημιουργούν μια νόμιμη λύση πρόσβασης σε κρυπτογραφημένο περιβάλλον, μεγιστοποιώντας ταυτόχρονα το απόρρητο και ασφάλεια.


Οι απαιτήσεις Backdoor βλάπτουν τους ανθρώπους

Η Riana Pfefferkorn, αναπληρωτής διευθυντής παρακολούθησης και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο στο Κέντρο Διαδικτύου και Κοινωνίας της Νομικής Σχολής του Στάνφορντ, αποκαλεί το νομοσχέδιο «μια πλήρης μετωπική επίθεση κατά της κρυπτογράφησης στις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι η εντολή κρυπτογράφησης που φοβόμασταν ότι ερχόταν, αλλά κανείς, τα τελευταία έξι χρόνια των ανανεωμένων κρυπτονομισμάτων, δεν είχε τολμήσει να παρουσιάσει στο παρελθόν.!Λοιπόν, αυτοί οι τρεις γερουσιαστές πήγαν τελικά εκεί.»
Ο Andi Wilson Thompson, ανώτερος αναλυτής πολιτικής στο Ινστιτούτο Ανοικτής Τεχνολογίας της Νέας Αμερικής, μοιράζεται το συναίσθημα, εξηγώντας: «Αυτό το νομοσχέδιο είναι απλώς μια άλλη επίθεση κατά της κρυπτογράφησης και η προσπάθεια να το απεικονίσει ως ισορροπημένη λύση που θα μπορούσε να προστατεύσει την ιδιωτικότητα. Είναι απλώς μια προσπάθεια να αποσπά την προσοχή από την πραγματική του πρόθεση. Ο Thompson επικεντρώνεται σε θέματα όπως η ψηφιακή ασφάλεια, οι ευπάθειες μετοχών, η κρυπτογράφηση και η ελευθερία στο Διαδίκτυο.

agbarr2.2e16d0ba.fill 300x230

Η νόμιμη πρόσβαση στο κρυπτογραφημένο νόμο δεδομένων«είναι στην πραγματικότητα ακόμη πιο άσχημα με την πραγματικότητα από πολλούς άλλους πρόσφατους λογαριασμούς κατά της κρυπτογράφησης», δήλωσε ο Andrew Crocker, ανώτερος δικηγόρος προσωπικού της ομάδας πολιτικών ελευθεριών του Electronic Frontier Foundation(EFF). Πρόσθεσε ότι το νέο νομοσχέδιο είναι «ακόμη χειρότερο από το EARN IT», το οποίο περιέγραψε ως «ένα επικίνδυνο νομοσχέδιο κατά της ομιλίας και κατά της ασφάλειας που θα έδινε σε μια κυβερνητική επιτροπή, υπό την ηγεσία του Γενικού Εισαγγελέα, την εξουσία να καθορίζει τις βέλτιστες πρακτικές».
Σύμφωνα με τη δικαστική επιτροπή της Γερουσίας: «Μόλις ληφθεί ένα ένταλμα, το νομοσχέδιο θα απαιτούσε από τους κατασκευαστές συσκευών και τους παρόχους υπηρεσιών να βοηθήσουν την επιβολή του νόμου στην πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα δεδομένα, εάν κάτι τέτοιο θα βοηθούσε στην εκτέλεση του εντάλματος.»

Ο Crocker επεσήμανε ότι το νέο νομοσχέδιο θα έδινε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης τη δυνατότητα να απαιτήσει από τους κατασκευαστές κρυπτογραφημένων συσκευών και λειτουργικών συστημάτων, παρόχους επικοινωνιών και πολλούς άλλους να έχουν τη δυνατότητα αποκρυπτογράφησης δεδομένων κατόπιν αιτήματος.

Με άλλα λόγια, μια πίσω πόρτα…

Το νομοσχέδιο είναι σαφές. Δίνει στην κυβέρνηση την δυνατότητα να απαιτήσει αυτά τα backdoors σε σχέση με ένα ευρύ φάσμα εντολών επιτήρησης σε υποθέσεις ποινικής και εθνικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της Ενότητας 215 του Patriot Act. Προειδοποίησε: «Όχι μόνο το νομοσχέδιο αγνοεί την ασφάλεια των χρηστών, αλλά επιτρέπει στην κυβέρνηση να υποστηρίξει την ανάγκη της για backdoor με μονόπλευρες μυστικές αποδείξεις, κάθε φορά που πιστεύει ότι μια δημόσια δικαστική διαδικασία θα έβλαπτε την εθνική ασφάλεια ή την« επιβολή ποινικών νόμων.

Υπογραμμίζεται ότι «Οι απαιτήσεις που θα επιβάλλει η νόμιμη πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα δεδομένα στις εταιρείες θα υπονομεύσουν την ασφάλεια και το απόρρητο των απλών ανθρώπων, ενώ οι πραγματικοί στόχοι των ποινικών ερευνών θα μπορούσαν απλώς να μεταναστεύσουν σε νέες κρυπτογραφημένες υπηρεσίες», προειδοποίησε ο Thompson.

Και προσθέτει: «Αυτό το νομοσχέδιο θα διασφαλίσει ότι οι εταιρείες που παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια στις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προσφέρουν ασθενέστερη τεχνολογία κρυπτογράφησης, θέτοντας σε κίνδυνο όλους τους χρήστες τους.»
Ο πολιτικός αναλυτής σημείωσε: «Η ιδέα ότι μια εξαιρετική πόρτα πρόσβασης μπορεί να αναπτυχθεί με ασφάλεια αποκλειστικά για κυβερνητική χρήση, έχει αφαιρεθεί επανειλημμένα από ειδικούς, συμπεριλαμβανομένων πρώην ανώτερων μελών του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ»

Blockchain – Το χρυσωρυχείο των 4,3 δισ. δολαρίων(@liberal.gr):
Σε καταλύτη μετασχηματισμού υπηρεσιών και επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο εξελίσσεται η τεχνολογία Blockchain, καθώς παρά την κρίση του κορονοϊού οι επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα θα συνεχιστούν με εκρηκτικό ρυθμό και το 2020.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IDC, η παγκόσμια αγορά Blockchain θα αναπτυχθεί με ρυθμό 57,7% κάτι που σημαίνει ότι στο τέλος του 2020 η αξία της θα ανέρχεται στα 4,3 δισ. δολάρια. Η έκθεση της IDC, Worldwide Blockchain Spending Guide Worldwide, σημειώνει ότι αν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία του κορονοϊού η ανάπτυξη της αγοράς του Blockchain θα ήταν ακόμα ισχυρότερη, φτάνοντας στο 64,3%.
Σε κάθε περίπτωση οι αναλυτές της IDC αναμένουν ότι η παγκόσμια αγορά Blockchain θα συνεχίσει να διευρύνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 57,1%, έτσι ώστε στο τέλος του 2023 να ανέλθει στα 14,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι εταιρείες που υιοθέτησαν το Blockchain έγκαιρα έδρεψαν τους καρπούς της επιλογής τους κατά την περίοδο του κορονοϊού. Αυτό ερμηνεύεται σε καλύτερο έλεγχο της αλυσίδας εφοδιασμού τους, καλύτερη ιχνηλασιμότητα αγαθών και ικανότητα διατήρησης ελεγχόμενου ιστορικού των προϊόντων.
Μάλιστα, η IDC αξιολογώντας τα παραπάνω πλεονεκτήματα, χαρακτηρίζει «σωτήρια» την τεχνολογία Blockchain για τις επιχειρήσεις.
Πρωταθλητής στην υιοθέτηση τεχνολογιών Blockchain θα είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας και αυτό παρά το γεγονός ότι οι σχετικές επενδύσεις θα επιβραδυνθούν το 2020. Ειδικότερα, τράπεζες, επενδυτικές εταιρείες και ασφαλιστικός κλάδος αναμένεται να επενδύσουν περισσότερα από 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε υλοποιήσεις Blockchain το 2020.

H παγκόσμια τάση που διαμορφώνεται θέλει το Βlockchain να αναγνωρίζεται σταδιακά ως «ώριμη» τεχνολογία, φτάνοντας στο κρίσιμο σημείο όπου αναγνωρίζεται από τις επιχειρήσεις κάθε τομέα ως πραγματικό εργαλείο παρά ως…. φουτουριστική πολυτέλεια.

Είναι ενδεικτικό, πως αντίστοιχη έκθεση της Gartner, το 2019, επεσήμανε ότι ο συνδυασμός Βlockchain, με το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) και την τεχνητή νοημοσύνη (AI), έχει τη δυναμική να αλλάξει για πάντα τα επιχειρηματικά μοντέλα στον τομέα της λιανικής, επηρεάζοντας καθοριστικά τη ροή δεδομένων όσο και εσόδων, λειτουργώντας μάλιστα αποτρεπτικά ως προς τη συγκέντρωση ισχύος σε λίγους, μεγάλους «παίκτες».

Ακόμα και ο ιατρικός τομέας στρέφει το βλέμμα του προς τα εκεί. Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Υπολογιστικό Ινστιτούτο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια δημιούργησαν μια μέθοδο που βασίζεται στην τεχνολογία blockchain, η οποία εξασφαλίζει πλήρως την ακεραιότητα των δεδομένων κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το Blockchain μπορεί δυνητικά να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο ενός επιχειρηματικού οικοδομήματος, στο οποίο η ροή πληροφοριών δεν θα υπονομεύεται από ζητήματα ασφάλειας αλλά θα διατηρεί την ακεραιότητά της χωρίς προβλήματα.