fbpx

Πρωτότυπο CBDC στην Κεντρική Τράπεζα της Ταϊλάνδης

Η Τράπεζα της Ταϊλάνδης (BoT) έχει γίνει η τελευταία νομισματική ρυθμιστική αρχή που πήγε στο συγκρότημα ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας (CBDC) με την ανακοίνωση ενός έργου για την ανάπτυξη ενός αποκεντρωμένου συστήματος πληρωμών
για τις επιχειρήσεις.
Το πρωτότυπο CBDC θα βασιστεί στο Project Inthanon, ένα διανεμημένο πρόγραμμα καθολικών που ξεκίνησε από την κεντρική τράπεζα της Ταϊλάνδης σε συνεργασία με τις
οκτώ κορυφαίες εμπορικές τράπεζες της χώρας. Το πεδίο εφαρμογής του έργου θα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή μελέτης σκοπιμότητας και την ανάπτυξη μιας διαδικασίας για την ενσωμάτωση CBDC στην καινοτόμο πλατφόρμα της επιχείρησης.

Banksofthailands

Το νέο πρωτότυπο έργο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα και αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όταν η κεντρική τράπεζα θα δημοσιεύσει τη σύνοψη και τα αποτελέσματα του έργου δημόσια.
Σύμφωνα με την BoT, το έργο σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής και της υιοθέτησης του CBDC στο ευρύτερο κοινό, ξεκινώντας από μεγάλες εταιρείες. Το πρωτότυπο CBDC θα ενσωματωθεί στα συστήματα προμηθειών και οικονομικής
διαχείρισης της Siam Cement Public Company και των προμηθευτών της που αναπτύχθηκε από την Digital Ventures Company.
Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι το πρωτότυπο θα καταστήσει τις πληρωμές των επιχειρήσεων πιο αποτελεσματικές και θα αυξήσει την ευελιξία των μεταφορών χρημάτων ή θα προσφέρει ταχύτερες και πιο ευέλικτες πληρωμές μεταξύ προμηθευτών.


Κυβερνητικοί και ιδιωτικοί παίκτες συνεργάζονται στο DLT

Η BoT ενημέρωσε επίσης ότι η απόδειξη της έννοιας για την εγχώρια μεταφορά χρημάτων χονδρικής ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο, μαζί με την ολοκλήρωση του πρωτοτύπου διασυνοριακής μεταφοράς που αναπτύχθηκε από κοινού με τη Νομισματική Αρχή του
Χονγκ Κονγκ (HKMA).
Όλοι οι εταίροι θα δοκιμάσουν τώρα CBDC για πρόσθετες περιπτώσεις χρήσης για διασυνοριακές μεταφορές. Εν τω μεταξύ, άλλες κεντρικές τράπεζες εξετάζουν επίσης σοβαρά την ανάπτυξη του CBDC. Η κεντρική τράπεζα της Νότιας Kορέας όρισε πρόσφατα μια νομική συμβουλευτική ομάδα για τη μελέτη CBDC μετά την έναρξη ενός πιλοτικού προγράμματος. Στην Ευρώπη, η Τράπεζα της Γαλλίας δοκιμάζει επίσης ψηφιακό ευρώ σε συνεργασία με ιδιωτικές τράπεζες.
Fiat και Crypto συγκλίνουν

Η Crypto ρέει σε τράπεζες

grafico crypto vs banking

Crypto vs Banking System - Innovation & Technology BlogΟ COVID-19 οδήγησε τις κυβερνήσεις να εκτυπώσουν ένα εξαιρετικά υψηλό χρηματικό ποσό. Ο ισολογισμός της Ομοσπονδιακής Τράπεζας έχει πλέον αξία 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για πρώτη φορά, καθώς το εθνικό χρέος των ΗΠΑ αυξήθηκε σε πάνω από 25 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2020. Ως αποτέλεσμα της εκτύπωσης όλων αυτών των χρημάτων για δεύτερη φορά σε 10 χρόνια, τα υγιή χρήματα δεν είναι πλέον ένα meme στο Twitter.

Είναι απολύτως λογικό για τους θεσμικούς επενδυτές σήμερα να ξανασκεφτούν την αξία των χρημάτων που δεν εκτυπώνονται από την κυβέρνηση. Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων εργάζονται για την επίτευξη των οικονομικών στόχων των πελατών τους και εάν τα χρήματα που διαχειρίζονται δεν είναι ισχυρά, είναι πραγματικά δύσκολο να το κάνουμε αυτό. Ψάχνουν να διαχειριστούν χρηστά χρήματα και όχι ένα σύνολο αριθμών που μπορεί να κρατούν ή όχι σε έξι μήνες.

ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΕΝΑ ΕΡΓΟ BLOCKCHAIN ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ, ΑΡΚΕΤΑ ΑΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΗΓΕΤΕΣ BLOCKCHAIN.


Αυτή η αλλαγή επισημαίνεται στην πρόσφατη έκθεση της Fidelity με δεδομένα υψηλής ποιότητας. Η έκθεση υποδηλώνει ότι το 36% των 800 ερωτηθέντων θεσμικών επενδυτών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη επενδύουν επί του παρόντος σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και έξι στους 10 πιστεύουν ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία έχουν θέση στο επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο.

Το βασικό χαρακτηριστικό των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων για αυτούς τους επενδυτές, λέει η έκθεση, είναι ότι δεν σχετίζονται με άλλα περιουσιακά στοιχεία. Είναι ενδιαφέρον ότι το 25% των Ευρωπαίων επενδυτών θεωρεί ελκυστικό ότι ορισμένα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία είναι απαλλαγμένα από κρατική παρέμβαση, ενώ μόνο το 10% των επενδυτών στις ΗΠΑ αισθάνονται έτσι.
Οι θεσμικοί επενδυτές, ειδικά εκείνοι που επενδύουν για λογαριασμό ή διαχειρίζονται χρήματα πελατών, συνήθως απαιτούν ένα ρυθμιζόμενο περιβάλλον και υποδομή σε επίπεδο ιδρύματος για να διατηρούν με ασφάλεια ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Οι τράπεζες προσφέρουν ιστορικά υπηρεσίες φύλαξης όχι μόνο για χρήματα και χρεόγραφα, αλλά και για αγαθά όπως χρυσό, διαμάντια και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, όπως χαρτιά ιδιοκτησίας στα θησαυροφυλάκια τους. Και φαίνεται ότι οι τράπεζες θέλουν να επεκτείνουν αυτήν την κληρονομιά φύλαξης σε κρυπτογραφικά στοιχεία.

Όταν η γερμανική ρυθμιστική αρχή BaFin εξέδωσε ένα καθεστώς αδειοδότησης για την προστασία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, πάνω από 40 τράπεζες υπέβαλαν αίτηση για την άδεια και ο αριθμός αυτός από τότε έχει αυξηθεί σε περισσότερες από 60. Στην Ελβετία, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, με τη SEBA και τη Sygnum να ξεκινούν πλήρη λιανική και υπηρεσίες τραπεζικών συναλλαγών για κρυπτογράφηση.
Ανταποκρινόμενη στη ζήτηση από θεσμικούς πελάτες που επιθυμούν να εξασφαλίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία κρυπτογράφησης σε ρυθμισμένο περιβάλλον, η ολλανδική τράπεζα ING εργάζεται επίσης για μια λύση κρυπτογράφησης. Προβλέπεται ότι η φύλαξη των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης θα γίνει μια ρυθμιζόμενη υπηρεσία που θα κυριαρχείται από ρυθμιζόμενα ιδρύματα.

Το Fiat ρέει στην crypto

Πριν από δύο χρόνια, όταν η Coinbase απέκτησε λογαριασμό στη Barclays , ήταν αμφιλεγόμενα νέα της πρώτης σελίδας στον οικονομικό τύπο. Ωστόσο, αυτή η σχέση ήταν βραχύβια. Φέτος, η JP Morgan ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει το Coinbase και το Gemini.

jp morgan bitcoin

Στροφή προς τα κρυπτονομίσματα και από την JP Morgan
Τα περισσότερα mainstream ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης συμπεριλαμβανομένου του Binance, προσφέρουν σήμερα μια ποικιλία από ράγες fiat που επιτρέπουν στους πελάτες να ανταλλάσσουν αξία μεταξύ παραδοσιακών και κρυπτονομικών στοιχείων ελεύθερα και φθηνά. Αυτές οι λύσεις κυμαίνονται από συγκεντρωτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς με τράπεζες μεγάλων δρόμων έως εικονικούς IBAN που παρέχονται από ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος.

Αυτές οι τραπεζικές σχέσεις έχουν καταστήσει το κρυπτοσύστημα ασφαλέστερο για τους πελάτες μειώνοντας το κόστος και τον κίνδυνο απάτης που σχετίζεται με ορισμένα εναλλακτικά συστήματα πληρωμών και την έλλειψη διαφάνειας που σχετίζεται με ορισμένα από τα σταθερά νομίσματα που ήταν διαθέσιμα το 2017 και το 2018.

Αυτή η τάση των εταιρειών κρυπτογράφησης και των τραπεζών που συνεργάζονται σε κλίμακα αποτελεί μέρος του ευρύτερου εκδημοκρατισμού των συστημάτων πληρωμών σε όλο τον κόσμο.

Οι ρυθμιστικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζουν την οδηγία II για τα συστήματα πληρωμών για να προωθήσουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό, ωθώντας τις τράπεζες και τους παρόχους πιστωτικών καρτών να ανοίξουν την πρόσβαση σε ένα ευρύτερο φάσμα υπηρεσιών σε πολύ χαμηλότερη τιμή από ό,τι ήταν προηγουμένως διαθέσιμη.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το πρόγραμμα Ταχύτερων Πληρωμών της Τράπεζας της Αγγλίας επέτρεψε στους χρήστες να μεταφέρουν χρήματα δωρεάν και σε άμεση στιγμή. Η ΕΕ διαθέτει επίσης το δικό της σύστημα SEPA Instant που κάνει το ίδιο για το ευρώ και στα 38 κράτη μέλη της.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ SATOSHI … ΕΧΕΙ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΓΕΝΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΑΡΧΕΣ.

maxresdefault


Εν τω μεταξύ, η διαρκής ζήτηση για crypto οδήγησε ορισμένες εταιρείες «fiat fintech» να ενσωματώσουν το «crypto fintech» στην τραπεζική τους εμπειρία και τις πληρωμές. Το Revolut επιτρέπει στους πελάτες να αγοράζουν και να πωλούν crypto από την τραπεζική τους εφαρμογή χωρίς κόπο.
Η εφαρμογή μετρητών Robinhood και Square επιτρέπει στους πελάτες να διαχειρίζονται τα στοιχεία κρυπτογράφησης με τον ίδιο τρόπο όπως τις μετοχές και τα ομόλογα. Αυτή η τάση των fintechs που παρέχουν στους πελάτες μια ενιαία εμπειρία κρυπτογράφησης και fiat θα αναταχθούν αναμφίβολα στο εγγύς μέλλον.

robinhood users found a way to get unlimited leverage to trade stocks

Is Robinhood Safe? What to Know About the Investment App in 2019 ...
Το όραμα του Satoshi για ηλεκτρονικά μετρητά peer to peer έχει εμπνεύσει μια ολόκληρη γενιά καινοτόμων και επιχειρηματιών να εξετάσουν τα χρήματα, τις πληρωμές και τις τραπεζικές συναλλαγές από τις πρώτες αρχές. Αυτό μπορεί να ξεκίνησε από το αναρχικό περιθώριο μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, αλλά τώρα είναι ένα ευρύ κίνημα που κυριαρχεί.
Ένας νέος τρόπος σκέψης για το χρήμα, την τραπεζική και τα οικονομικά έχει εμπνεύσει τις τράπεζες και τις ρυθμιστικές αρχές να ρίξουν μια νέα ματιά στο κατά πόσον ή πώς λειτουργεί το νομισματικό σύστημα για την κοινωνία γενικότερα.

Καθώς επιταχύνεται ο ρυθμός των ψηφιακών στοιχείων και των συστημάτων fiat, πιθανόν να προκύψει ένας κόσμος όπου οι πελάτες θα έχουν μεγαλύτερη οικονομική ελευθερία, ευρύτερη επιλογή και αυξημένη πρόσβαση σε κεφάλαια, συστήματα πληρωμών και επενδύσεις από ό, τι έχουν σήμερα.

Screenshot 3 15

Screenshot 4 15