fbpx

Το Coinbase βρίσκεται στο μάτι μιας καταιγίδας μετά την εμφάνιση αναφορών το σαββατοκύριακο που ισχυρίζεται ότι το crypto exchange πωλεί ένα εργαλείο blockchain που παρέχει υπηρεσίες επιβολής του νόμου με ανώτερες αναλυτικές δυνατότητες.

Ο Οργανισμός Εφαρμογής Φαρμάκων (DEA) και η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων (IRS) σκοπεύουν να αγοράσουν άδειες από την Coinbase Analytics, σύμφωνα με έγγραφα που είναι διαθέσιμα για δημόσιο έλεγχο.

Σε ένα από τα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν τον Απρίλιο, η IRS επισημαίνει τη σχέση μεταξύ Coinbase Analytics και Neutrino, μιας πλατφόρμας παρακολούθησης blockchain που αποκτήθηκε αμφιλεγόμενα από την Coinbase το 2019. Η Coinbase τόνισε ότι τα δεδομένα του Coinbase Analytics “δεν περιλαμβάνουν πληροφορίες προσωπικής ταυτοποίησης για κανέναν, ανεξάρτητα από το εάν χρησιμοποιούν ή όχι το Coinbase.”

Η εταιρεία είπε επίσης ότι χρησιμοποιεί το προϊόν εσωτερικά για συμμόρφωση και παγκόσμιες έρευνες. Και επιβεβαίωσε ότι ανέπτυξε το Coinbase Analytics με τεχνολογία από το Neutrino, μια εκκίνηση ανάλυσης blockchain που απέκτησε πέρυσι.

Η IRS πρόσθεσε: «Το Coinbase Analytics παρέχει επίσης ορισμένες βελτιωμένες ευαίσθητες δυνατότητες επιβολής του νόμου που δεν βρίσκονται επί του παρόντος σε άλλα εργαλεία στην αγορά.»

Από την άλλη πλευρά, το έγγραφο του DEA παρατηρεί ότι το Coinbase Analytics (CA) «παρέχει στους ερευνητές την απόδοση ταυτότητας και την εμφάνιση διευθύνσεων εικονικού νομίσματος σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο».

Ωστόσο, οι συχνές διακοπές κατά τη διάρκεια περιόδων υπερκινητικότητας του bitcoin, υψηλών χρεώσεων συναλλαγών και άλλων ανησυχιών σχετικά με το απόρρητο έχουν απασχολήσει χιλιάδες χρήστες του Coinbase. Το χρηματιστήριο έχει επίσης μοιράσει στο παρελθόν δεδομένα από 14.000 πελάτες που διαπραγματεύτηκαν κρυπτογράφηση αξίας 20.000 δολαρίων, στην αγωνία των επενδυτών. Το απόρρητο αποτελεί βασικό δόγμα της κίνησης του Bitcoin, σχεδόν ανέγγιχτο.

Στη δημοσκόπηση John Rager, ορισμένοι επενδυτές έδειξαν ότι έχουν απογοητευτεί με το «όνειρο» του Coinbase.

«Ειλικρινά, δεν νομίζω ότι υπάρχει καλός λόγος να το χρησιμοποιήσω πια, εκτός της αναγνώρισης ονόματος. Υπάρχουν πολλές καλύτερες πλατφόρμες και επιλογές για διαπραγμάτευση », δήλωσε ο @_realPaulRyan.

Ο Jameson Lopp, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της βασικής εταιρείας ασφαλείας Bitcoin, Casa αντέδρασε στο tweet, γράφοντας : «Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, η δυσπιστία μας σε εσάς ενισχύεται, θα κάνουμε λογισμικό ανάλυσης παρωχημένο. “

Ο έμπορος κρυπτογράφησης Josh Rager επισήμανε σε ένα tweet του Whale Alert ότι 6.000 Bitcoin είχαν μόλις μετακινηθεί από το Coinbase, γράφοντας : «Εκατομμύρια δολάρια φαίνεται να εγκαταλείπουν το Coinbase καθώς μιλάμε. Οι επενδυτές και οι έμποροι δεν περιορίζονται πλέον στο Coinbase ή το Bitmex. Εάν βλάψετε τους πελάτες, λάβετε μέρος σε σκιερές προσφορές ή δεν βελτιώσετε το προϊόν, οι πελάτες μπορούν τώρα να πάνε αλλού για να πραγματοποιήσουν συναλλαγές / επενδύσεις. ”

Η Coinbase αρνείται ότι πουλά προσωπικά δεδομένα χρηστών. Ένας αξιωματούχος της εταιρείας υποστήριξε ότι «όλα τα δεδομένα στο εργαλείο ανάλυσης μας προέρχονται πλήρως από διαθέσιμα στο κοινό δεδομένα και δεν περιλαμβάνουν προσωπικές πληροφορίες».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Coinbase αντιμετώπισε αντιπαραθέσεις και κριτικές. Η προαναφερθείσα αναστολή του λογαριασμού Coinbase του WikiLeaks τον Απρίλιο του 2018 προκάλεσε οργή, αλλά το μεγαλύτερο δημόσιο pushback ήρθε πέρυσι όταν ξεκίνησε ένα κίνημα #DeleteCoinbase στα κοινωνικά μέσα.