fbpx
  • Με τη βραχυπρόθεσμη εικόνα να είναι θολή, ορισμένοι αναλυτές επικεντρώνονται σε μια πιο μακροπρόθεσμη τάση που θα μπορούσε να είναι αισιόδοξη για το bitcoin: την εμφάνιση ψηφιακών νομισμάτων που εκδίδονται από τις κεντρικές τράπεζες.
Δεν είναι μια προφανής επενδυτική διατριβή, επειδή το bitcoin εφευρέθηκε για χρήση σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών peer-to-peer που θα ήταν ελεύθερο από κυβερνητικό έλεγχο και θα λειτουργούσε εκτός του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος.
  • Και τα περισσότερα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας, ή τα CBDC, εκ φύσεως, εκδίδονται και ελέγχονται από κυβερνήσεις, και σε πολλές περιπτώσεις διανέμονται μέσω τραπεζών.
Αλλά οι Jack Purdy και Ryan Watkins της ερευνητικής εταιρείας Messari έγραψαν την περασμένη εβδομάδα σε μια έκθεση ότι η «επερχόμενη ψηφιοποίηση των χρημάτων», συμπεριλαμβανομένης της κυκλοφορίας των CBDC, θα μπορούσε να προσφέρει μία «κοσμογονική ουρά» για το bitcoin.
  • Τα CBDC έχουν κερδίσει δυναμική τον τελευταίο χρόνο, καθώς οι χώρες εξετάζουν εάν θα κυκλοφορήσουν ψηφιακές εκδόσεις των νομισμάτων τους για να συμβαδίσουν με την προτεινόμενη ηλεκτρονική πληρωμή ψηφιακού νομίσματος της Κίνας, η οποία βρίσκεται  ήδη σε δοκιμή .
Το περιοδικό Central Banking, το οποίο υποστηρίζεται από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μεταξύ άλλων, διαπίστωσε σε μια έρευνα νωρίτερα αυτό το μήνα ότι περίπου  46 χώρες εξετάζουν τα CBDC  χρησιμοποιώντας μια περιορισμένη μορφή τεχνολογίας κατανεμημένων καθολικών.
  • Ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell δήλωσε στο Κογκρέσο τον Φεβρουάριο ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκεται στα  αρχικά στάδια της έρευνας των ψηφιακών νομισμάτων και ότι “το να έχεις ένα ενιαίο κυβερνητικό νόμισμα στην καρδιά του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι κάτι που μας έχει εξυπηρετήσει καλά. “
Παρόλα αυτά, η JPMorgan ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι «δεν  υπάρχει χώρα με περισσότερα να χάσει από το διαταραγμένο δυναμικό του ψηφιακού νομίσματος από τις Ηνωμένες Πολιτείες», όπως γράφτηκε στο Bloomberg News. “Αυτό περιστρέφεται κυρίως γύρω από την ηγεμονία του δολαρίου ΗΠΑ.”

Η προειδοποίηση της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας ενισχύει απλώς τον επείγοντα χαρακτήρα και τη σημασία των προσπαθειών, και αυτό ήταν το οποίο φιλοξενούσαν οι αναλυτές του Messari.


  • «… Καταλύθηκε από το bitcoin και την αναγνώριση των πλεονεκτημάτων της τεχνολογίας blockchain, πολλές χώρες και εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να ερευνούν, να δοκιμάζουν και να κυκλοφορούν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα», έγραψαν οι αναλυτές.
«Όταν ξεκινήσουν αυτά τα έργα, θα έχουν το συνδυασμένο αποτέλεσμα της έκθεσης δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε τεχνολογίες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα», σύμφωνα με την έκθεση.
 
“Αυτό θα αυξήσει την άνεση των ανθρώπων με την κατανόηση των κρυπτονομισμάτων, θα ωθήσει περισσότερους ανθρώπους να δημιουργήσουν και να χρησιμοποιούν πορτοφόλια κρυπτογράφησης, και θα παρέχει αποκεντρωμένες  συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, όπως το bitcoin.”
 
Μπορούν λοιπόν να χρησιμοποιηθούν τα CBDC για να διευκολύνουν τις αγορές bitcoin; Αυτή είναι η ιδέα.
 
Ενώ το bitcoin έχει ανακάμψει από τα χαμηλά των δύο εβδομάδων που επιτεύχθηκαν τη Δευτέρα, δεν έχει ακόμη ξεπεράσει τη βασική αντίσταση πάνω από 9.300 $. Την ώρα του γράφουμε, το bitcoin αλλάζει χέρια κοντά στα 9.000 $, έχοντας χαμηλά τα 8.630 $, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών Bitcoin του CoinMarketCap.
 
Οι τιμές πρέπει να ξεπεράσουν τα υψηλά της Κυριακής στα 9.310 $. Αυτό θα ακυρώσει τη ρύθμιση των χαμηλότερων υψηλών του γραφήματος και θα επιβεβαιώσει το τέλος της υποχώρησης από 10.000 $ και την αναβίωση της ανοδικής τάσης.
 
Ωστόσο, όσο οι τιμές διατηρούνται κάτω από τα 9.310 δολάρια, η πτωτική άποψη που προέκυψε από την πτώση της Κυριακής της ανοδικής γραμμής τάσης που συνδέει τα χαμηλά της 13ης Μαρτίου και της 21ης Απριλίου θα παραμείνει έγκυρη.
 
Η αύξηση από 8.630 $ σε 9.000 $ που παρατηρήθηκε τις τελευταίες 24 ώρες στερείται ουσίας, καθώς οι όγκοι παρέμειναν χαμηλοί καθ ‘όλη τη διάρκεια της ανάκαμψης των τιμών. Ως εκ τούτου, οι προοπτικές μιας ισχυρής ανόδου άνω των 9.310 δολαρίων φαίνονται δυσοίωνες.  Ωστόσο, εάν οι τιμές αυξηθούν πάνω από 9.300 $ με ισχυρούς όγκους, μια πτώση σφήνας θα επιβεβαιωθεί στο γράφημα. Αυτό θα ανοίξει τις πόρτες σε μια νέα δοκιμή των 10.000 $.